вторник, 25 октомври 2011 г.

Изкуството да дамстваш

Напоследък се замислям на тази тема, когато задълженията, с които се нагърбвам, станат в повече.

Преди 5-6 години имах една колежка/ шефка, която умееше да прави проникновени анализи и заключения дори от най-обикновените ситуации. Невена беше моето гуру тогава. Та тя изобрети термина "да дамстваш" (поне аз не съм чула някой друг да го употребява;-).

С нея ходехме на чудесни бизнес пътувания в чужбина за срещите на професионалната мрежа, към която принадлежеше фирмата. Самата мреже беше полезно начинание, но колко интересни бяха хората, с които се срещахме по 2 пъти всяка година в различен град... Спонтанно с нея станахме част от група сродни души, която вечер след бизнес частта търсеше удоволствия и казвам удоволствия, защото това не бяха просто обиколки с цел напиване, а бяха цели представления, в които всеки от нас участваше по свой начин. Коктейли, разговори, танци, обиколки на нощните места в непознатия град, неспирен ентусиазъм, предизвикателства, смях, а по-късно и емоционални погледи... Възрастова граница между 30 и 50 години - аз най-младата. Сред тези мъже имаше двама австрийци, които бяха от благородническо потекло. И това нямаше да има значение, ако не им личеше. Всички в групата така или иначе бяха безкрайно мили и стилни, но тези мъже просто бяха самия стил. Нямаше как с Невена да не коментираме как те ни кавалерстват и точно тогава тя заключи в типичния си стил: "Но това те задължава и ти да можеш да им дамстваш".

Да дамстваш - позабравена магия в ежедневие, което те кара да експлоатираш женското си умение multitasking или да сумтиш презрително, когато попаднеш на евтин женски трик. Самите ние забравяме колко благодатно е това усещане. Уверена съм, че мъжете обичат да кавалерстват, когато имат подходящ обект - кой повече, кой по-малко - само ние да си позволим да сме меки и ефирни.

Това струва ли ви се старомодно?

2 коментара:

T. каза...

Не мисля, защо пък старомодно :) Действително животът ни днес носи един твърде ангажиращ ритъм, но този тип обноски са живи, просто проявяващи се в много по-дребни детайли и жестове.. И сигурно когато са по-видими, могат да бъдат усетени като "странни" :)
Мисля си, че моментите, които ни водят към такава ситуация, предизвикват положителна емоция в нас - поне когато и нагласата ни е позитивна.

Но може би въпросът ти беше насочен по-скоро към дамите?
:)

seasons каза...

@Totto: общ е въпросът. Защото ми се иска да не е старомодно това, а просто да дреме в повече хора, отколкото забелязвам...
Напоследък имах 2 случай, в които наши работници, както са си в работническите комбинезони, ми подаваха ръка на слизане от коли. И беше позитивна емоция, да, просто ей така.