петък, 2 ноември 2007 г.

Зодиакално 4 (Козирог, Водолей, Риби)

КОЗИРОГ (22.12-20.01)
Козирозите наистина заслужават името си - упорито катерят нагоре. Независимо какво е това, което искат – амбицията да го постигнат и вроденото им упорство, граничещо с инат, ги карат бавно и методично да действат и търсят своето. Повечето техни представители са амбициозни и не се примиряват да имат само обикновените неща в живота. Добре подреждат и планират живота си, практични, дори пресметливи са, не се оставят случайността и желанията на някой друг да определят техния път. Не са хора, които позволяват да им се влияе. Играят на сигурно, не са рискови типажи. Това им гарантира просперитет и осигуряване на място в живота, такова към каквото се стремят. Те са от типа хора, които са напълно способни сами да си го извоюват.
Интересното при тях е че никак не умеят да изразяват емоциите си – могат да наблюдават отстрани нещо, които ги вълнува много силно и да не проличи какво е отношението им към него. Затова имат репутацията на студени, дори строги хора. От друга страна обаче, те имат едно уникално качество - те са като черешки – къснозрейки – разцъфтяват по-късно от другите хора по житейския си път – когато другите вече са се уморили от живота, те се отварят за нови неща, запазили свежестта си.
Мъжете и жените от зодията не се вписват точно в определението романтици. За тях на първо място е реалността и добре обмислените действия и едва след това могат да си позволят спонтанност и изразяване на чувствата си.
Козирозите се разбират най-добре с останалите земни знаци – Телец и Козирог, както и с Раци.

ВОДОЛЕЙ (21.01 – 19.02)
В повечето случаи Водолеите са позитивни и приятелски настроени хора с много контакти и познати. Отворени са към всичко ново, различно и нестандартно. Крайно толерантни са и могат да се разбират добре с най-различен тип хора, включително и най-странните представители на човешкия род, които всеки друг просто би отхвърлил. Някак даже точно те ги привличат. Водолеите излъчват безгрижие. Основните причини за това са, че изпитват непрекъсната жажда за нови неща – хора, ситуации, познания и че никога не се отдават или посвещават напълно на нещо, така че после да страдат дълбоко от загубата му. Най-голямата им любов е свободата, в което могат да стигнат до големи крайности, неразбираеми за останалите – например в общия случай (познавам твърде малко изключения) им е трудно да се решат да се обвържат и останат трайно с някой - не само в смисъл на женитба или партньорство, но и в смисъл да поддържат с внимание и постоянство емоционалната си нужда от добре познатите си близки и приятели. Затова много често те имат голям брой познати и малък брой хора, с които имат истинска близост. Отслабне ли интересът им към нещо или някой, обектът веднага го усеща, защото той контрастира с първоначалния силен изучаващ интерес, който за всеки изпитал го е наистина много ласкаещ. С продължаването на отношенията обаче постепенно започвате да усещате някаква дистанцираща се странност – Водолеят инстинктивно се предпазва от обвързване и омръзването, което може да породи близостта. За тях това е фатално чувство, от което бягат.
Водолеите притежават почти магическа способност да усещат, проникват и предчувстват хора и ситуациите. След Рибите в зодиака те са с най-развито шесто чувство. Не случайно и голям процент от гениите и изобретателите са или Водолеи, или с асцендент Водолей. Надарени са с невероятен ум и сякаш от нищото знаят и разбират неща, които другите хора научават с много по-големи усилия.
Въпреки че не харесвам тяхната дистанцираност и способност да се оттеглят, без да проявяват понякога дори елементарна загриженост, общуването с Водолеите ме радва с леснотата, странността, екстравагантността и магичността си.
Водолеите се чувстват добре с всички зодии, при условие, че не им се държи сметка за странностите им и свободолюбивата им натура. Класическите двойки тук са въздушните им събратя Близнаците, с които се чувстват много комфортно, защото се разбират в непостоянноството и въздушните си емоции, както и с други Водолеи.

РИБИ (20.02 – 20.03)
На сложните Риби им е най-трудно да намерят себе си, а най-лесно – да разбират и съчувстват на другите. Те са чудесни приятели, когато не изпаднат в някоя от типичните си депресии и кризи на идентичността. Интересуват се от другите, искрено изпитват потребност да ги изслушат, утешат и да им помогнат. Дори с цената на жертва за себе си. Нямат потребност да бъдат забелязвани на всяка цена, тяхното оръжие е тайнствеността, която се носи около тях и мекотата, с която приемат другите. Когато трябва да се справят със своите проблеми, често се чувстват нестабилни и слаби. В такава ситуация имат спешна нужда от приятелската подкрепа и твърдостта, идваща от някоя по-силна натура.
Рибите носят някаква дълбока житейска мърдост и интуиция, натрупала се като опитност в развитието на човечеството през етапите, подвластни на другите зодии. Тъй като имам не малко приятели Риби, съм се убедила в това им качество. Подчертано творчески натури са. Повечето представители на зодията обаче преминават през трудна борба със самите себе си, за да намерят и развият силните страни и творческия си потенциал. За съжаление на мнозина от тях не им достигат силите и се оставят на течението, което ги поглъща – не са рядкост случаите, в които представителите на таи зодия стигат до крайности.
Рибите могат да се приспособят към представители на най-различни зодии, стига да се усещат нежно закриляни и разбирани. Най-силното им привличане е със Скорпиони и Раци.

Zodiacal 3 (Везни, Скорпион, Стрелец)

ВЕЗНИ (24.09-23.10)
Везните са може би най-добре приеманият знак в зодиака заради способността си да гледат по-леко на живота, да не драматизират и да не налагат егото си. Те намират общ език с най-разнообразни типове хора, но за разлика от по-непостоянните Водолеи и Близнаци, на които често си много интересен днес, а утре може да са намерили друг обект, Везните създават доверие в своето разположение към човека насреща. Именно комбинацията от приятен, незлоблив нрав и стабилност ги прави толкова привлекателни. Винаги съм се възхищавала и на едно друго тяхно качество – способността да приемат трудните ситуации без излишно драматизиране. Поради това са и ненадминати уредници на всякакви спорни ситуации – могат да бъдат много дипломатични и дори беземоционални, когато се налага. Когато обаче става въпрос за собствените им дела, им е трудно да действат решително – колебаят се дълго и мъчително, направо плачат някой до тях да им каже как е правилно да постъпят в дадена ситуация. Ненадминатият им усет към разбиране и разрешаване на заплетени ситуации изненадващо не работи и когато трябва да усетят как се чувства човека до тях – особено мъжете Везни могат да ви изненадат с учудваща несензитивност и претегляне на обективните си рационални везни на неща, за които на Вас се иска да получите просто подкрепа и прегръдка. От Везните също така не можете да очаквате да изпитват нужда от разтърсващи емоции и драми, каквато например имат огнените зодии. Вроденото им чувство за баланс ги кара да избягват крайностите.
Тъй като са родени под знака на Венера, Везните се смятат за особено подвластни на любовните призиви на тази планета. Според мен те по-скоро могат да бъдат определени като едни вечни ценители на красивото, отколкото като хора, които не могат да преодолеят в себе си изкушението на вечни прелъстители - което например е по-характерно за Стрелци, Лъвове, Скорпиони.
Везните на практика се разбират с всички зодии. По-трудно може би само със земните знаци.

СКОРПИОН (24.10 – 22.11)
Скорпионът е много силна зодия. Наричат го “студеният огън”, тъй като е склонен да насочва иначе силната си енергия по-скоро в негативна посока – спрямо себе си и спрямо другите. Това е по-силно от добрите му намерения, ако въобще има скрупули. Точно това е дилемата при Скорпионите - с изключителните си способности могат да тръгнат нагоре или надолу - и със страшна сила да повличат другите около тях в съответната посока.
Със Скорпионите не ни остава друго освен да се възхищаваме на силата им, на бързината на ума и точността на преценката им, на добрата им ориентация и способност да направят точно това, което е нужно, както и да страдаме от постоянството, с което забиват стреличките си точно в най-слабите ни места. Понякога, без да искат.
Сексуалността на Скорпионите е всеизвестна – за мен до този момент е останала по-скоро мит, тъй като загадъчната им и опасна студенина не ме привлича. Не мога да не призная обаче, че предизвикват уважението ми със силата си да влияят върху хората и събитията, за способността си да излизат победители от различни ситуации. Не е лесно да се излезе наглава със Скорпион, да бъде победен със собствените му мистични оръжия. Защото него тези, които използват другите, не го застрашават.
Скорпионите се привличат силно от другите си мистични водни събратя – Риби и Рак.

СТРЕЛЕЦ (23.11 – 21.12)
Стрелецът може да ви зашемети с порива и смелостта си, особено ако сте от другия пол и той е решил да ви има. Един от знаците – любовчии в зодиака. Енергията им идва от стремежа към приключенията, всичко интересно и вълнуващо. Търсят го, а и то идва при тях. Приятелите ми Стрелци например винаги са ме информирали за новостите – заведения, събития, книги. Може да се каже, че са най-въздушния тип от всички огнени зодии – липсва в голяма степен натрапчивото его на Овни и Лъвове. Огнено е обаче желанието им да постигнат следващата си мечта или цел – падат си мечтатели и иделисти. Трудно се задържат в рамките на домашния уют – не че изцяло не им е нужен, както например донякъде на Водолеите – може би едва като попорастнат и когато са опитали от всичко възможно около тях, започват да усещат тази нужда. Винаги обаче остават галантни, отворени за приключения – това важи най-вече в по-общ смисъл, но за твърде много представители важи и в интимен. Те излъчват неповторима топлина и имат вкус към забавленията, така че никой не може да разчупва ледовете, така както те умеят да го правят. Много характерно качество за Стрелците е че са брутално откровени. Ще ви кажат всичко директно, понякога със забележителна нетактичност, но няма да го направят с цел да ви засегнат или от злоба – за разлика от Скорпионите – другата откровена зодия, а по-скоро от вроден стремеж към истината и яснотата. Не изпитват желание да прикриват мотивите си на всяка цена, както някои други зодии – Водолей, Рак, Близнаци, т.н.
В света на Стрелците не може да ви е скучно.
Разбират се добре с множество зодии, поради отвореността на характера си, но в любовно отношение може да се каже, че идеалните им партньори са Лъва, Везните и Близнаците.