събота, 27 октомври 2007 г.

Zodiacal 2 (Рак, Лъв, Дева)

РАК (22.06 – 23.07)
Раците не са от зодиите, които познавам много добре, но по мои наблюдения обикновено са леко дистанцирани и затворени в своя свят, дори и да са от общителните представители на зодията. Принципно не са особено експресивни и изразяващи начина, по който се чувстват (освен ако нямат асцендент, който да ги подтиква към по-голяма активност и изразителност). Може би защото макар и на пръв поглед леко хладни и отдалечени, са много раними и предпочитат да не се излагат излишно на рисковете на големия свят. Определено не са рисков тип - постоянно имат чувството, че неща, които за другите могат да граничат само с вероятното, за тях е почти сигурно, че ще се случат и ще имат катастрофални последици. Когато чуя някой да предвещава пропадане на света или да изразява неверие, че дадена ситуация ще се развие добре, съм почти сигурна, че е Раче. Поради това постоянно Раците се застраховат предварително срещу подобни ситуации, което се изразява в грижлива подготовка, дори трупане на запаси в прекия смисъл на думата. Имат и изключително добре развито чувство за оптимизиране на разходите – да го наречем направо спестовност.

Не може да очаквате, че един Рак ще се втурне през глава да преследва жената на живота си – по-скоро ще му е нужно доста време, за да се увери, че не бърка – а най-добре ако може тя да направи първата крачка, за да не се налага чувствителната му природа да бъде подлагана на изпитанието да предприема рисковани крачки. Привличат се от сигурността, която им дава партньора им. Веднъж усетили доверие в близостта на някой, Рацита са грижовни и мили. Обичат уюта и цветята.
Раците се разбират добре с Телци, Козирози и Риби, както и с Везни.

ЛЪВ (24.07 – 23.08)
Много е изговорено за блестящата и чаровна природа на Лъва. Това важи за всички представители на зодията. Независимо какво е социалното или житейско им положение, чарът им се усеща много бързо. Притежават естествена наклонност да бъдат в центъра на внимание и когато това се случи, знаят как да го задържат. Но ако прожекторите се отклонят в друга посока, жизнеността и доброто разположение на духа им видимо намалява. Не са свикнали да си просят внимание – свикнали са то да им принадлежи по право. Вероятно никога не биха си го признали, но им е болезнено да търсят вниманието – добри са само в получаването. Преди да допуснат някого до себе си, той трябва да покаже, че е забележителен с нещо и с това да заслужи тяхното внимание. Не понасят някой да фамилиарничи с тях и могат като никой друг да “отрежат” нахалника. Лъвът е разточителен и обича лукса и хубавия живот. Накарай един Лъв да пести и живее практично и половината част от радостта му към живота ще изчезне.

Много хора смятат Лъвовете за егоцентрици, маниаци за получаване на внимание и деспоти – вероятно при много представители на зодията това е оправдано, но това е пътят, котйто трябва да извърви Лъва – ако се освободи от тежкарската си суета, останалите му добродетели са доста привлекателни. Лъвовете никога няма да се оттърват от чувството, че по право им се полага повече, отколкото на другите хора, че от само себе си се разбира, че заслужават хубавите неща и съответното отношение на почтителност и възхищение. Ако съумеят обаче да овладеят чувството си на превъзходство и неговото демонстриране, ще спрат да дразнят другите и ще им позволят да видят всичките им хубави качества – голямото им сърце, което щедро раздава симпатия и обич на другите, способността да дават сила и подкрепа в трудни моменти, решителност и намиране на изход от кризисни ситуации.
Лъвовете си пасват добре с Овен (макар че мисля, че това важи по-скоро на ниво привличане, а не на ниво продължителни отношения, т.к. и двете зодии са силни и неизбежно възниква борба за внимание помежду им), Стрелец, Везни. Според мен Лъвът се чувства най-добре с въдушни зодии, т.к. те не се чувстват застрашени от егото му, а лекотата в техните отношения по-скоро активизира добрата част от неговата природа.

ДЕВА (24.08 – 23.09)
Не може да не сте забелязали техният педантизъм, вглеждане в детайлите, подреденост и дисциплина. Мисля, че Девите са олицетворение на идеалния служител по отношение на сериозността и отговорността си към работата. Девите действат праволинейно, разсъдливо, добре умеят да организират собствените си работи и делата на близките си, ако се наложи. Повечето техни представители са много разбрани и се стремят към подреден и спокоен живот, но някои стават жертва на перфекционизма си, поради което често не могат да приемат хората, такива каквито са, а в очите им се набиват техните недостатъци и навици, които не одобряват. Девите обичат всичко, което е предвидимо, планирано, практично, без емоционални крайности и излишни разходи. Девите могат да ти създадат чувство на стабилност, но и да раздразнят хората с по-освободено мислене.
Често съм срещала обаче един тип мъже - странни представители на зодията. Те са някак крайни, егоцентрични, не понасят никакъв контрол и мнения, действат неконтролируемо и даже бих казала разюздано. Нямам обяснение за това, просто си имам едно наум, когато срещна мъж Дева, преди да разбера от кой тип е.
Девите са типичната земна зодия. Земните зодии по принцип се чувстват най-добре един с друг – предвидими и разбираеми са си. Девите си пасват добре една с друга, с Козирог или Телец - така няма нужда да разбират загадъчната природа на водни зодии, да понасят променливостта и известната нестабилност на въздушните или крайните емоции на огнените.

сряда, 24 октомври 2007 г.

Зодиакално...част 1 (Овен, Телец, Близнаци)


НАЧАЛО
Интересувам се от зодии, откакто се помня. Отдавна имах желание да опиша наблюденията, които съм трупала през годините. Знам зодиакалните знаци и асцендентите на всичките си добри приятели (а те слава Богу са доста). С времето открих, че някои характеристики се повтарят удивително, без изключение, за всеки представител на дадена зодия. Не мисля, че зодиите ни ограничават във възприятията ни за другите, по-скоро ни помагат да разберем кое е характерно и непроменяемо за тях, какво можем да очакваме и какви са границите на дадения човек.
Познаването на зодиите има много привърженици и противници. Основният аргумент е как могат милиони хора, родени под 1 знак, да си приличат? Не знам кой е открил тези прилики, но ги има. Зодията и другите астрологични аспекти в момента на раждане на човек определят набора от присъщи качества. Няма универални добри и лоши зодии. Една личност се ражда с определен набор от характеристики, но е в нейна власт да се усъвършенства и бори против недостатъците си. Затова можем да срещнем доста различни на пръв поглед представители на дадена зодия. Кое още прави хората от една зодия различни? Най-общо казано голямо значение освен зодията оказва и асцендента (изчислява се според часа на раждане, започва да действа особено силно след около 25тата година). Асцендентът показва как човек реагира на светът около него, докато рожденият знак показва неговата вътрешна същност. Знакът, в който е разположена Луната пък отговаря за емоционалното възприятие на човек, начина, по който възприемаме нещата и се адаптираме към промяна. Най-общо казано това са трите най-важни влияния на планетите при нашето раждане, макар че има още доста подробности. Най-основно влияние обаче оказва нашия зодиакален знак.
Върху сформирането на човек като личност разбира се оказва влияние и от какви родители е възпитаван, каква среда от приятели и колеги оказват влияние върху него и не на последно място - личната зрялост на всеки да се усъвършенства. Може да се каже, че всеки зодиакален знак има два пътя на развитие – да последва силните си черти, които му е дала природата или да се подаде на негативните пориви. Въпрос на избор и вътрешна сила. Засега моите описания ще са много кратки и концентрирани. Дано с времето ги задълбочавам.


ОВЕН (21.03 - 20.04)
Детето на зодиака. Като първи зодиакален знак имат някои много типични черти. Това са хора, които могат да поставят начало, но и могат да се налагат на всяка цена. Ако не са овладели огромната си пробивна енергия, могат да накарат другите да се чувстват незачетени, пренебрегнати или направо прегазени. Могат да бъдат забележителни егоисти, но и забележително смели и предприемчиви. Като приятели по-скоро ще те енергитизират, отколокото да ти съчувстват. Не са точните хора, с които да споделяш мислите и изживяванията си в дълбочина, по-скоро разговорите с тях са на принципа на взаимното информиране. Целенасочени и праволинейни са, не отклоняват вниманието и енергията си в много посоки. Не са склонни да признават емоционални аргументи, предпочитат да останат на сигурната почва на рационалното. В повечето случаи се наслаждаваш на тяхното енергично, стабилно присъствие, но трябва да си готов за моментите, в които его фокусът им ще ти дойде в повече. Не е за пренебрегване една тяхна забележителна черта – способни са да те намерят, да ти дадат всичко и да запалят цялото ти същество, ако по някакъв начин те считат за интересен обект.
По моите наблюдения Овните се комбинират добре с различен тип зодии, при условие, че те не се дразнят на тяхното по-твърдо присъствие, а харесват силата и жизнеността им.



ТЕЛЕЦ (21.04 - 21.05)
Телците са твърди и упорити, не е никак лесно да се излезе на глава с тях. Ако искаш от тях бърза реакция или гъвкавост, не са точните хора за това. Подходът, който аз съм установила към тях е по-отстъпчив – оставям ги да си водят в тяхната област, но чрез последователност и доказателство, че знаеш какво правиш, им се доказваш и те допускат до себе си (макар че за мен Телците са противопоказна зодия – аз съм Лъв, но признавам все пак качествата им). Създават ти усещане за стабилност, закрила и че могат да се справят с всичко. Наистина са търпеливи, можеш да се облегнеш на тях, но аз лично си имам едно наум да не прекалявам с тяхното търпение, защото макар и рядко, могат да те прегазят с гнева си. Забелязала съм обаче, че имат известна склонност да се надценяват или поне в очите на другите изглеждат по-способни да направят нещо, отколокото това е в действителност.
Обичат лукса, добрата обстановка и храна, дома, но рядка ще пилеят пари за глупости (освен ако са много млади). Като цяло внимателно обмислят материалното си положение и бъдеще. Крайно практични са, може да се разчита на тях за практична информация и съвети.
Друго, което съм забелязала е че мъжете Телци не обичат жената да се прави на много умна и независима пред тях. Когато е по-покорна, омекват. Лично съм изпробвала и двата подхода, когато установих, че ми е трудно с тях и установих с голяма доза изненада колко по-лесно беше при втория.

По мои наблюдения класическа комбинация са Телец и Рак. Телецът като цяло се разбира добре и с други зодии - най-вече земни, които са привлечени от спокойната му стабилна природа.


БЛИЗНАЦИ (22.05 - 21.06)
За тях мога да твърдя със сигурност само няколко неща. Ужасно чаровни са, не е трудно да омагьосат най-различен тип хора много бързо. Много умни и съобразителни, реагират много умело във всякакви ситуации. В социално отношение са много общителни. Не съм останала с впечатление, че са чак толкова непоследователни, колкото ги описват, макар че не го изключвам – по-скоро са последователни на собствената си непостоянна природа и затова изглеждат не-открити понякога. Единственото, което не знам за тях е дали може да им се вярва дългосрочно. Може би с възрастта тази характеристика се променя, но според заинтересувано проучване, което проведох, любовните отношения с Близнаците могат да са истински израз на думата “неочаквано”. Сигурна съм, че поради това са толкова привлекателни за околните - с тях никога не може да е скучно, винаги занимават мозъка си с нещо интересно, имат идеи и забавляват околните, не могат да стоят на едно място.
Може би само Водолеите и себеподобните им Близнаци могат сравнително безболезнено да разберат и приемат тяхното особено постоянство да бъдат изменчиви. Двете класически двойки при тях са Водолей-Близнаци и Близнаци – Близнаци. Привличат се и със Стрелци и Везни.


Обещавам продължение скоро ...